| Potrawa: WĄTROBKA Z DZIKA Z OGÓRKAMIKONSERWOWYMI NA OSTRO |  |
| Składniki: Składniki: 70 dag wątróbki z dzika lub młodej sarny 10 dag wędzonej słoniny (lub tłustego wędzonego boczku) 15 dag ce-buly5 dag smalcu 10 dag ogórków konserwowych sól papryka mielona słodka i ostra 1 szklanka przegotowanej wody.
| Sposób przygotowania: Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, słoninę lub boczek pokrajać również w kostkę i usmażyć na smalcu w rondlu lub kociołku, dodać pokrajaną w paski wątróbkę, oprószyć słodką i ostrą papryką i podsmażyć. Następnie dodać szklankę wody, dusić pod przykryciem parę minut. Pod koniec duszenia dodać ogórki pokrajane w kostkę lub słupki, wymieszać, doprowadzić do smaku solą i papryką. Potrawa powinna być ostra w smaku. Podawać z pieczywem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|