| Potrawa: ŁOPATKA Z DZIKA DUSZONA Z FASOLĄ |  |
| Składniki: Składniki: 70 dag skruszałego mięsa z łopatki dzika 50 dag ziemniaków 1 duża lub 2 małe konserwy z fasolę 20 dag tłustego boczku >0 dag cebuli 1-2 ząbki czosnku majeranek cząber sól pieprz woda.
| Sposób przygotowania: Mięso i boczek umyć, osączyć z wody, boczek pokrajać w drobną kostkę, mięso w paski lub większą kostkę, wymieszać z roztartym czosnkiem, włożyć do kociołka Izb rondla, zrumienić, dodać obraną i po-krajaną w drobną kostkę cebulę, krótko podsmażyć stale mieszając. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i włożyć do naczynia z mięsem, oprószyć przyprawami, posolić wlać około pół litra wody, naczynie przykryć i gotować. Kiedy mięso będzie miękkie dodać fasolę, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić do smaku solą i przyprawami. Podawać do jedzenia z dodatkiem pieczywa. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|