Potrawa: Zupa z bażanta „Lubomirski" |
Składniki: 1 5 I wody bażant 25 dag rdzenia z pietruszki 4 dag masła (najlepiej rakowego patrz str. I6) 2 żółtka I/2 szklanki śmietanki natka pietruszki; sól pieprz i przyprawy do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Pietruszkę zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, włożyć do wywaru razem z żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i posiekaną natką, podgrzać do tempera-tury o 50°C i doprawić |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |