Potrawa: Zupa z bażanta „Okołskiego" |
Składniki: I 5 l wody bażant po 70 dag marchwi selera świeżego groszku i szpinaku 4 dag mada lub margaryny Il2 szklanki śmietany 2 dag mąki 4 jajka przepiórcze; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić, podsmażyć na maśle i włożyć do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostek Wywar przecedzić, warzywa przetrzeć, połączyć z wywarem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, dodać mięso i ugotowane na twardo jajka, doprawić |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |