Potrawa: Zupa z bażanta po poznańsku |
Składniki: 1 5 l wody bażant 25 dag kapusty czerwonej 8 dag cebuli 4 dag tłuszczu 112 szklanki śmietany 2 dag mąki 2 białka 4 dag wiórków kokosowych; sól pieprz imbir przyprawa do zup i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni Kapustę i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając grube nerwy kapusty, podsmażyć na tłuszczu i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, włożyć do zupy razem ze śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawi Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z wiórka-mi kokosowymi, kłaść kluseczki na zupę, zagotować i zaraz podawać |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |