Potrawa: Bażant duszony |
Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz 40 dag małych pieczarek 60 dag ziemniaków drążonych; sól pieprz curry i majeranek do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny, gęstymi równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 2-3 rzędy, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, włożyć do tuszki pod koniec pieczenia razem z ziemniakami Miękkiego bażanta pokrajać na porcje, obtoczyć z ziemniakami i pieczarkami, doprawić i chwilę jeszcze poddusi Podawać z surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |