Potrawa: Bażant a la Dzieduszycki |
Składniki: bażant 4 dag mąki tłuszcz 2 szklanki śmietanki l5 dag pieczarek łyżeczka tartej skórki cytrynowej 10 dag żółtego sera; sól pieprz curry i przyprawa do zup do smaku. |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie mięso oprószyć mąką, zrumienić, zalać śmietaną i ugotować na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i włożyć do bażanta pod koniec gotowania razem ze skórką cytrynowa Potem wymieszać ze startym serem, chwilę dusić i doprawić Podawać z kluskami francuskimi i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |