Potrawa: Bażant po amerykańsku II |
Składniki: bażant 10 dag cebuli podroby z bażanta (serce wątróbka żołądek) tłuszcz 10 dag sera żółtego 4 dag keczupu IO dag słoniny szklanka białego wytrawnego wina; sól i pieprz do s maku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Cebulę obrać, opluskać, drobno pokrajać razem z umytymi podrobami, podsmażyć, wymieszać ze startym serem i keczupem, doprawi Następnie napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem i podgrzać w piekarnik Podawać z frytkami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |