Potrawa: Bażant po angielsku II |
Składniki: bażanty l5 dag pieczarek 10 dag wątróbki z drobiu żółtko 2 dag bulki tartej natka pietruszki 10 dag słoniny sól pieprz i curry do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Pieczarki oczyścić, opłukać, zemleć razem z umytą wątróbką, wymieszać z żółtkiem, bułką tartą i posiekaną natką, doprawi Następnie napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić bażanta na złoty kolo Po upieczeniu przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, podgrzać w piekarnik Podawać z frytkami, szparagami i kompotem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |