Potrawa: Bażant po brukselsku |
Składniki: bażant 10 dag Słaniny tłuszcz 50 dag brukselki/ki I/2 szkl śmietany IO dag sera żółtego; sól pieprz i majeranek do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Bażant duszony st 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować na półtwardo, odcedzić, dodać do bażanta pod koniec pieczenia razem ze śmietan Miękkiego bażanta pokrajać na porcje, włożyć do brukselki, doprawić, posypać startym serem i zapiec Podawać z ryżem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |