Potrawa: Bażant po chłopsku II |
Składniki: bażant tłuszcz !/2 szklanki białego wytrawnego wina 10 dag cebuli 50 dag świeżych grzybów I/2 szklanki śmietany I-2 dag maki natka pietruszki 10 dag sera żółtego; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie przekrajać na 4 części, zrumienić, skropić winem i dusić do miękkości Cebulę i grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w kostkę Cebulę podsmażyć, dodać grzyby i dusić do miękkości fotem połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką; zagotować, dodać posiekaną natkę, doprawić, obłożyć bażanta, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |