Potrawa: Bażant po generulsku |
Składniki: bażant tłuszcz 3/4 szklanki białego wytrawnego wina po IO dag marchwi selera i cebuli 15 dag cytryn I/2 szklanki śmietany 3 dag rodzynków s sól pieprz cukier goździki i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Warzywa umyć, ubrać, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki i włożyć do bażanta razem ze śmietaną, opłukanymi rodzynkami i przyprawami Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |