Potrawa: Bażant po królewsku |
Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz 2 żółtka 2-3 dag czekolady w proszku; s ó/ pieprz biały i cynamon do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, posmarować bażanta żółtkami, posypać Czekoladą i upiec do miękkości Po upieczeniu pokrajać wg przepisu Bażant pieczony (st 149), ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z frytkami, szparagami lub kalafiorem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |