Potrawa: Bażant po myśliwsku |
Składniki: bażant 30 dag świeżych grzybów (najlepiej prawdziwków) 4 liście z kapusty włoskiej tłuszcz śmietana; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki Część grzybów włożyć do wnętrza tuszki, uformować w kieszeń, obłożyć pozostałymi grzybami, zawinąć w sparzone liście kapusty, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietaną, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu prze-krajać na 4 części razem z liśćmi, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać ziemniakami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |