Potrawa: Bażant ho rumuńsku |
Składniki: bażant l0 dag słoniny tłuszcz 3 szkl białego wytrawnego. wina po 10 dag marchwi pietruszki selera 5 dag cebuli 10 dag oliwek; sól pieprz papryka mielona do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę~ kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Warzywa umyć, obrać, opłukać, ł krajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec~ pieczenia razem z wydrylować i pokroić i na małe w paseczki oliwkami po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać do-prawionym sosem Podawać z ryżem i sałata zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |