Potrawa: Bażant po słowiańsku |
Składniki: Bażant włoszczyzna bez kapusty I/2szkl. Śmietany 4 żółtka 25 dag twarożku sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, uformować tuszkę w kieszeń, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni W połowie gotowania włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyzn Miękkiego bażanta pokrajać na porcje wg przepisu Bażant pieczony (st 149), następnie ułożyć na półmisku żaroodpornym ' Śmietankę połączyć z żółtkami, ubić na parze, lekko przestudzić, wymieszać z przetartym przez sito twarożkiem, doprawić, nałożyć na przygotowane mięso i zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |