Potrawa: Bażant w maladze |
Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz 20 dag pasztetu z bażanta I/2 szklanki wina Malaga 2 białka 2 dag koncentratu pomidorowego 2 dag żelatyny cytryna śliwki z kompotu natka pietruszki do dekoracji; sol pieprz gulka muszkatołowa i s sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeni, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku, obłożyć dekoracyjnie pasztetem i udekorować Sos odtłuścić, wymieszać z winem, białkami, koncentratem pomidorowym i przyprawami, roztrzepać trzepaczką i zagotować powoli, szybko mieszając trzepaczką Następnie wymieszać z żelatyną namoczoną w małej ilości wody, zagotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić i pozostawić do stężeni Tężejącą galaretą zalać przygotowane mięso |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |