Potrawa: Bażant z pieczarkami I |
Składniki: bażant 5dagsłninyty 5 dag szynki wędzonej tłuszcz 3J4 szklanki białego wytrawnego wina 20 dag pieczarek natka pietruszki; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny i szynki wg przepisu Bażant duszony (st 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać i dodać do bażanta pod koniec pieczenia razem z posiekaną natką Po upieczeniu bażanta przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |