Potrawa: Rawiolki z bażanta |
Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz żółtko owoc ostrej papryki konserwowej; ciasto: 35 dag mąki jajko o 3l4 szklanki wody; sól i pieprz masło do polania |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, zemleć razem ze słoniną, wymieszać z sosem otrzymanym z pieczenia bażanta (1/4 szklanki), żółtkiem i drobno posiekaną papryką, doprawi Mąkę przesiać na stolnicę, wbić umyte jajko i zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wody Zrobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką Przygotowane ciasto podzielić na części, rozwałkować, wykrawać kieliszkiem łub foremką krążki, na które nakładać nadzienie wielkości orzecha włoskiego, nakryć pozostałymi krążkami ciasta i zlepić brzeg Gotować kilka minut we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszcz Podawać zaraz po ugotowaniu, odsączone i polane masłem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |