Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kotlety pasteryzowane
Składniki:
2 kg schabu z dziczyzny
tłuszcz
mąka
2 szklanki wywaru z mięsa; sól
pieprz i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na kotlety, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami i oprószyć mąką, kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, zalać wywarem, dusić 3-4 minuty i doprawi Następ-nie przełożyć do słoików, zakręcić zakrętki i pasteryzować w temperaturze o 95°C pierwszego dnia przez 45 minut, a drugiego i trzeciego dnia - po 30 minu Po wystudzeniu wynieść słoiki do czystej i chłodnej piwnicy
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"