Potrawa: Pieczeń z daniela a la Wieniawski |
Składniki: 60 dag misa bez kości 2 dag rodzynków 2 dag mąki tłuszcz 20 dag cebuli (dymki lub szalotki) I/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki białego wytrawnego wina łyżeczka startej skórki z cytryny; sól pieprz miód naturalny i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyte, po usunięciu błony, natrzeć przyprawami, naszpikować opłukanymi rodzynkami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i opłukaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie W połowie duszenia wlać śmietanę i win Miękkie mięso pokroić w plastry w poprzek włókien, ponownie włożyć do naczynia i polać dogracie Ser rozetrzeć z keczupem, połączyć z białkami, doprawić, obłożyć mięso winnym sosem połączonym ze skórką cytrynową i zapiec Następnie pokrajać w plastry w poprzek włókien i polać doprawionym Podawać z ryżem i surówkami Podawać z kluskami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |