Potrawa: Pieczeń z daniela po polsku |
Składniki: 60 dag udźca bez kości marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz po 10 dag marchwi pietruszki selera morów 20 dag świeżych grzybów szklanka śmietany 2 żółtka natka pietruszki; sól pieprz majeranek przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyte, z usuniętą błoną, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso osuszyć, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i grzyby umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, następnie podsmażyć, wlać śmietanę i dusić do miękkości Miękkie mięs pokrajać na porcje w poprzek włókien, polać doprawionym sosem połączonym z warzywami, żółtkami i posiekaną natką, całość zapiec Podawać z ziemniakami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |