Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z daniela po polsku
Składniki:
60 dag udźca bez kości
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
po 10 dag marchwi
pietruszki
selera morów
20 dag świeżych grzybów
szklanka śmietany
2 żółtka
natka pietruszki; sól
pieprz
majeranek
przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyte, z usuniętą błoną, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso osuszyć, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i grzyby umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, następnie podsmażyć, wlać śmietanę i dusić do miękkości Miękkie mięs pokrajać na porcje w poprzek włókien, polać doprawionym sosem połączonym z warzywami, żółtkami i posiekaną natką, całość zapiec Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"