Potrawa: Pieczeń z daniela po senatorsku |
Składniki: 1 kg mostku 10 dag cielęciny bez kości 10 dag bułki mleko 4 dag kaparów 2 owoce ostrej papryki jajko 4 dag mąki tłuszcz białe wytrawne wino 10 dag przecieru z suszonych śliwek sól pieprz miód naturalny i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, usunąć kości i uformować prostokąt, ścinając nierówności Okrawki zemleć razem z opłukaną cielęciną oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę Masę wymieszać z spłukanymi kaparami, posiekaną papryką i jajkiem, doprawić i rozłożyć na przygotowanym mięsie Mięso zwinąć w rulon, obwiązać nitką, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć nitkę, pokrajać w plastry i polać doprawionym sosem połączonym z przecierem Można też mięs wystudzić, pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować i polać galaret Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą kwaszoną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |