Potrawa: Pieczeń z daniela z kaparami |
Składniki: 60 dag udźca bez kości szklanka koniaku 4 dag kaparów 20 dag słoniny tłuszcz 20 dag cebuli (dymki lub szalotki); sól pieprz i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyte, z usuniętą błoną, zalać koniakiem i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Po tym czasie mięso osuszyć, natrzeć przyprawami, naszpikować opłukanymi kaparami, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą i koniakiem, a potem - wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i włożyć obraną i opłukaną cebul Miękkie mięso pokrajać w plastry w poprzek włókien, polać doprawionym sosem wymieszanym z pokrajaną w paseczki słonin Podawać z ziemniakami i kapustą włoską z maśle |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |