Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z daniela z kaparami
Składniki:
60 dag udźca bez kości
szklanka koniaku
4 dag kaparów
20 dag słoniny
tłuszcz
20 dag cebuli (dymki lub szalotki); sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyte, z usuniętą błoną, zalać koniakiem i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Po tym czasie mięso osuszyć, natrzeć przyprawami, naszpikować opłukanymi kaparami, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą i koniakiem, a potem - wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i włożyć obraną i opłukaną cebul Miękkie mięso pokrajać w plastry w poprzek włókien, polać doprawionym sosem wymieszanym z pokrajaną w paseczki słonin Podawać z ziemniakami i kapustą włoską z maśle
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"