Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z daniela a la Bristol
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag słoniny
5 dag mąki
tłuszcz
SO dag kapusty kwaszonej
8 dag cebuli
10 dag parówek
15-20 dag pomidorów; sól
pieprz
kminek
liść laurowy
ziele angielskie i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Kapustę pokrajać, zalać przecedzonym sosem pochodzącym z pieczenia mięsa i ugotować Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, wsypać pozostałą mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, chwilę pogotować i doprawić Parówki obrać z osłonki, pokrajać w plasterki Umyte pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w cząstki Do naczynia żaroodpornego włożyć kolejno: część kapusty, przykryć ją mięsem, parówkami i pomidorami, a następnie - pozostałą kapustę, wyrównać powierzchnię i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi i ćwikł
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"