Potrawa: Zrazy z sarny z cytryną |
Składniki: 500 g udźca 2 łyżki otartej skórki z cytryny 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2łyżki masła sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 kieliszek wytrawnego wina ćwierć szklanki rosołu 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Umyte i odżyłowane mięso pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Każdy kotlet posmarować lekko masłem, posypać zieloną pietruszką i otartą skórką cytrynową, zwinąć, obwiązać nitką, lekko oprószyć mąką. Kotlety usmażyć na stopionym maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić pod przykryciem, lekko skrapiając w czasie duszenia rosołem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |