Potrawa: Zrazy z jelenia po białowiesku |
Składniki: 50 dag combra lub udźca bez kości 2 dag mąki tłuszcz 5 dag orzechów włoskich bez łupin 3/4 szklanki śmietany 4 dag koncentratu pomidorowego 4 dag przecieru z suszonych śliwek; sól pieprz rozmaryn i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry (dwa na porcje) ukośnie, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i no-żem okrągłe zrazy grubości I cm, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Orzechy, sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, połączyć ze śmietaną, koncentratem pomidorowym, przecierem i przyprawami, zalać zrazy, dusić kilka minut i doprawi Podawacz ziemniakami i mizerią . |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |