Potrawa: Żeberka sarnie w szarym sosie |
Składniki: 1 kg żeberek 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 cebula 1 cytry-na 2 listki laurowe po 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego pół łyżeczki tymianku sól 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki cukru 1 łyżka powideł śliwkowych 50 g rodzynek 50 g migdałów kawałek cynamonu ćwierć szklanki rosołu 2 łyżki smalcu. |
Sposób przygotowania: Umyte żeberka posypać solą, obsmażyć na tłuszczu. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubej tarce i wraz z pokrojoną w plastry cebulą i porem ułożyć w rondlu. Dodać korzenie i otartą skórkę z cytryny, włożyć żeberka, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Miękkie żeberka wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Do przetartego sosu dodać cukier, sok z cytryny, wlać wino i gotować ok. 20 minut. Dodać sparzone rodzynki, posiekane migdały i żeberka. Chwilę dusić razem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |