Potrawa: Comber z sarny po burgundzku |
Składniki: 60 dag combra bez kości 1/2 szklanki koniaku 4 dag mąki tłuszcz wino Madera 20 dag cebuli (dymki lub szalotki) 25 dag małych pieczarek; sól pieprz i kabul do smaku ` |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, polać koniakiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić koniakiem, i winem, dusić na małym ogniu pod przykrycie Cebulę obrać, opłukać Pieczarki oczyścić, opłukać, podsmażyć razem z cebulą i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać sosem i dusić kilka minu Podawać z ryżem lub kluskami francuskimi oraz sałatą zieloną . |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |