Potrawa: BAŻANT PO KRÓLEWSKU (II) |
Składniki: ~- bażant 4 dag rodzynków 10 dag słoniny tłuszcz 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty sól pieprz i sok z cytryny do smaku. |
Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami, naszpikować opłukanymi rodzynkami i pozostawić w chłodziarce na godzinę. Następnie obłożyć cienkimi plastrami .słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając winem z naparem z herbaty, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, zrumienić bażanta. Miękkiego bażanta wyjąć, pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem wymieszanym ze słoniną pokrajaną w kostkę. Podawać z ziemniakami z wody i jabłkami nadziewanymi konfiturami. |
Źródło: "Kuchnia Królewska" |