Potrawa: Daniel z rożna |
Składniki: Comber 150 g słoniny sól pieprz ćwierć łyżeczki tłuczonych goździków 100 g masła szklanka octu winnego 1 listek laurowy 1 duża cebula otarta skórka z cytryny sok z cytryny. Sos: 2 sardele 2 łyżki usiekanego szczypiorku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pół szklanki rosołu. |
Sposób przygotowania: Obrany z błon comber naszpikować gęsto słoniną, natrzeć pieprzem, goździkami, otartą skórką z cytryny, ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć plastrami cebuli, posypać pokruszonym listkiem, za-lać octem i sokiem z cytryny, wynieść na 1-2 dni w chłodne miejsce. W czasie marynowania mięso przekręcać. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, upiec na rożnie, często polewając masłem i przecedzoną marynatą. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać przyprawy z marynaty, chwilę dusić, następnie przetrzeć przez sito, wymieszać z pozostałą marynatą i drobno posiekanymi sardelami i szczypiorkiem. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, szczyptą cukru. Sos podawać w sosjerce. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |