Potrawa: Daniel zapiekany |
Składniki: 1 kg udźca 1 szklanka mleka 3 łyżki tartego żółtego sera 4 łyżki ketchupu sól pieprz szczypta cukru ćwierć łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 50 g słoniny. |
Sposób przygotowania: Umyte mięso mocno wygnieść ręką, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Osuszyć, naszpikować słoniną, natrzeć solą, pieprzem i zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu. Zmniejszyć ogień i często skrapiając wodą dusić pod przykryciem ok. godziny. Miękkie mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Mięso zalać ketchupem wy-mieszanym z papryką, solą, pieprzem, szczyptą cukru i zieloną pietruszką, posypać żółtym serem, obłożyć plasterkami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |