Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Daniel zapiekany
Składniki:
1 kg udźca
1 szklanka mleka
3 łyżki tartego żółtego sera
4 łyżki ketchupu
sól
pieprz
szczypta cukru
ćwierć łyżeczki mielonej papryki
1 łyżka smalcu
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
50 g słoniny.
Sposób przygotowania:
Umyte mięso mocno wygnieść ręką, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Osuszyć, naszpikować słoniną, natrzeć solą, pieprzem i zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu. Zmniejszyć ogień i często skrapiając wodą dusić pod przykryciem ok. godziny. Miękkie mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Mięso zalać ketchupem wy-mieszanym z papryką, solą, pieprzem, szczyptą cukru i zieloną pietruszką, posypać żółtym serem, obłożyć plasterkami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"