Potrawa: Daniel w ostrym sosie |
Składniki: Comber 3 ząbki czosnku 100 g słoniny 50 g masła sól. Marynata: 1 szklanka octu winnego pół szklanki białego wina otarta skórka z cytryny po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczyp-ta cukru. Sos: 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku 2 goździki 1 listek laurowy po pół łyżeczki tymianku i bazy-lii ćwierć łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, naszpikować słoniną, ułożyć w garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zostawić na godzinę, a następnie upiec na rożnie lub w piekarniku, często polewając masłem i skrapiając marynatą. Drobno pokrojone jarzyny udusić na maśle, dodać zioła i korze-nie, podlać marynatą i dusić pod przykryciem. Miękkie jarzyny prze-trzeć przez sito, zagęścić zasmażką z masła i mąki, zagotować. Po-krojone w plastry mięso polać lekko sosem. Pozostały sos podawać w sosjerce. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |