Potrawa: Pieczeń z daniela z kaparami |
Składniki: 2 kg udźca 200 g słoniny sól pieprz 1 kieliszek koniaku 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka drobno pokrojonej (uprzednio sparzonej) skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny ćwierć szklanki rosołu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła. |
Sposób przygotowania: Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, gęsto naszpikować słoniną, posypać solą i pieprzem, skropić koniakiem, zostawić w chłodnym miejscu na godzinę, następnie zrumienić na maśle, do-dać pokrojoną w kosteczkę cebulę, podlać winem, dusić pod przy-kryciem. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimnym rosołem, dodać kapary, skórkę i sok z cytryny, doprawić solą i ewentualnie szczyptą cukru. Mięso pokroić w plastry, włożyć do sosu, podgrzać. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |