Potrawa: Wątróbka daniela z kaparami |
Składniki: Wątróbka 100 g słoniny 50 g szynki otarta skórka z cytryny 3-4 goździki po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu pół szklanki białe-go wytrawnego wina pół szklanki rosołu 1 łyżka kaparów sól 2 pietruszki 1 marchewka pół cytryny. |
Sposób przygotowania: Pozbawioną błon wątróbkę przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, osuszyć, naszpikować częścią słoniny i szynką. Rondel wyło-żyć cienkimi plastrami słoniny i zszatkowanymi jarzynami, włożyć wątróbkę, posypać skórką z cytryny, obłożyć plasterkami cytryny (bez pestek - bo gorzkie), przykryć plasterkami słoniny, dodać korzenie, wlać wino i rosół , szczelnie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny. Pod koniec pieczenia posolić. Miękką wątróbkę wyjąć, pokroić w plastry. Sos przetrzeć przez sito, dodać kapary, włożyć wątróbkę, podgrzać. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |