Potrawa: Mostek daniela |
Składniki: Mostek 2 szklanki mleka 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka rosołu 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki 1 szklanka soku wiśniowego 4-5 goździków otarta skórka z cytryny 2 łyżki wydrylo-wanych oliwek pęczek cebulki dymki sól po ćwierć łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego. |
Sposób przygotowania: Umyty mostek wymoczyć w mleku, opłukać, włożyć do garnka, zalać rosołem i winem, ugotować. Po wyjęciu podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wywarem, w którym się gotował mostek. Dodać goździki, sól, pieprz, ziele, otartą skórkę z cytryny. Gotować ok. pół godziny, przetrzeć przez sito, dodać po-krojone w paseczki oliwki i drobno pokrojoną cebulę, wlać sok z wiś-ni, włożyć mięso i dusić razem ok. 20 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |