Potrawa: Bażant z soczewicą |
Składniki: Bażant sól 150 g słoniny 5 ziarenek pieprzu otarta skórka z cytryny 250 g soczewicy 2 szklanki rosołu 1 łyżka mąki 1 cebula 1 łyżka masła. |
Sposób przygotowania: Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, obłożyć plasterkami słoniny, zrumienić w rondlu, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, skórkę z cytryny, pieprz, zalać szklanką rosołu i dusić pod przykry-ciem. W pozostałym rosole gotować soczewicę, aż będzie pół miękka. Miękkiego bażanta wyjąć, podzielić na części. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, wymieszać z soczewicą, chwilę gotować na małym ogniu dla odparowania. Włożyć bażanta, chwilę dusić razem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |