Potrawa: Bażant zapiekany z serem |
Składniki: Bażant serce i wątróbka z bażanta sól pieprz 150 g masła 1 duża cebula 250 g pieczarek 1 szklanka gęstej śmietany 1 kieliszek wytrawnego wina 100 g startego ostrego 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki. |
Sposób przygotowania: Sprawionego, umytego bażanta podzielić na 4 części, natrzeć solą, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić 10-15 minut. Drobno pokrojoną wątróbkę, serce, pokrojone w paseczki pieczarki i drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle, podlać winem, dusić pod przykryciem. Uduszone mięso przełożyć na wysmarowany masłem żaroodporny półmisek, polać sosem z duszenia, obłożyć duszonymi z winem do-datkami, zalać śmietaną wymieszaną z mąką, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 40 minut. Przed po-daniem posypać zieloną pietruszką. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |