Potrawa: Bażant nadziewany kasztanami |
Składniki: 1 młody sprawiony bażant pieprz Na farsz: 2 łyżki masła 1 średnia cebula obrana i drobno posiekana 40 g pieczarek oczyszczonych i drobno posiekanych 1 kromka białego pieczywa beż skórki namoczonego w 3 łyżkach śmietany 1 1/2łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 8 kasztanów jadalnych obranych ugotowanych (lub z konserwy) drobno posiekanych szczypta pieprzu 1/4łyżećzki sól 1 wątróbka z bażanta drobno posiekana . 3 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20cm 3 łyżki masła 5łyżek koniaku 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny |
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 225°C. Bażanta natrzeć pieprzem w środku i po wierzchu. Masło rozgrzać w rondelku, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i dusić razem minutę. Zdjąć z ognia i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu. Napełnić bażanta farszem i zapiąć wykałaczkami. W poprzek piersi położyć plastry słoniny, przykryć nimi też skrzydła i nogi. Mocno obwiązać. W brytfannie rozgrzać masło, bażanta położyć na grzbiecie i piec w piekarni-ku przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C, piec dalsze 30 minut, często polewając tłuszczem. Zdjąć słoninę i nitki, dokończyć pieczenia przez 20 minut. W tym czasie często polewać. Słoninę pokroić na kawałki i trzymać w cieple. Bażanta położyć na ogrzanym półmisku i trzy-mać w wyłączonym piecyku z uchylonymi drzwiczkami. Sos odtłuścić, wlać koniak, wygotować do połowy i zmieszać z ekstraktem. Dodatek: zielona sałata lub sałatka z rzeżuchy. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |