Potrawa: Bażant z kapustą kwaszoną w białym winie |
Składniki: 1 kg kapusty kwaszonej w białym winie z winogronami 1 młody sprawiony bażant 3 łyżki stopionego masła 1/2ząbka czosnku obranego i rozgniecionego-. 10 utłuczonych jagód jałowca 1/3 łyżeczki tymianku 1/4łyżeczki pieprzu szczypta sproszkowanych goździków 3 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20cm |
Sposób przygotowania: smarować masłem. Wymieszać czosnek, jałowiec, tymianek, pieprz i goździki, natrzeć ptaka w środku i z wierzchu. Obłożyć go plasterkami słoniny, zatknąć za nie skrzydła i nogi, mocno związać. Wbić bażanta na rożen i piec na grillu 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160° C. Ułożyć ptaka grzbietem na kapuście, polać wytopionym tłuszczem i w zamkniętym garnku dusić 40 minut. Pod kapustę podło-żyć winogrona. Zdjąć nitki z bażanta. Dodatki: puree ziemniaczane, puree z selerów lub z soczewicy |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |