Potrawa: Klops z dziczyzny |
Składniki: 500 g pieczonych lub gotowanych resztek z dziczyzny bez błon i żył 100 g świeżej słoniny (lub 50 g słoniny i 50 wieprzowiny) i cebula obrana i pokrojona na ćwiartki 10 jagód jałowca 4 łyżki bułki tartej (albo 1 bułka namoczona w śmietanie) - 2 jajka i łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 3 łyżki masła 3 łyżki stopionego masła . Do sosu: 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny 5 łyżek 30% śmietanki sól pieprz |
Sposób przygotowania: Mięso, słoninę, cebulę i jagody jałowca zmielić w maszynce. Dodać resztę składników (bez masła), dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Uformować z masy podłużny klops. Piekarnik rozgrzać do 220° C. W dużej brytfannie rozpuścić masło, włożyć klops, polać masłem topionym i piec 335 minut. Do sosu domieszać śmietankę i ekstrakt z dziczyzny, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Klops polać częścią sosu. Ciepłe dodatki: ziemniaki, jarzyny, sałata. Zimne dodatki: sałatka ziemniaczana, sos remuladowy , sałata. RÓŻNE WARIANTY NADZIENIA DO KLOPSA > 3 łyżki drobno posiekanych ziół i 75 g drobno posiekanych grzybów > włożyć do klopsa 2 jajka na twardo > domieszać pokrojoną w kosteczkę szynkę > domieszać do masy posiekane ogórki konserwowe i/lub kapary. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |