Potrawa: Sałatka z bażanta Hemingwaya |
Składniki: Hemingway był nie tylko wspaniałym pisarzem. ale również wytrawnym myśliwym i zapalonym wędkarzem. Słynął z tego że z upolowanej zwierzyny sam przyrządzał potrawy. Składniki: 1 bażant 1 średniej wielkości por łyżka masła 25 dag czerwonej soczewicy 1 łyżeczka pieprzu 1 listek laurowy 25 g białego wytrawnego wina pól szklanki śmietany sól 1 litr wody. |
Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć i włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem ziaren pieprzu i listka laurowego. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Bażanta wyjąć z wody, mięso oddzielić od kości, pokrajać na małe kawałki. Soczewicę zagotować w rosole z bażanta. Por oczyścić, umyć, pokrajać w krążki i włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody. Na rozgrzanym w patelni maśle podsmażyć rozdrobnione mięso, dodać soczewicę i pory, chwilę poddusić, doprawić do smaku. Śmietanę połączyć z białym winem. Potrawę podawać z dodatkiem pieczywa, zielonej sałaty. Uzyskany sos śmietanowy można podać oddzielnie w sosjerce lub polać nim potrawę tuż przed podaniem. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |