Potrawa: Bażant pieczony z winogronami |
Składniki: Składniki: 1 młody bażant 5 dag masła. 20 dag drobnej cebuli. szczypta cynamonu. 50 dag ciemnych winogron pół szklanki soku wino-gronowego (naturalnego bez dodatku cukru) pół szklanki czerwonego wytrawnego wina sól. |
Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, cynamonem tylko wnętrze tuszki i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Winogrona opłukać w cieplej wodzie i dobrze osączyć, owoce oderwać od szypułek. Do jamy brzusznej bażanta włożyć 10 dag winogron i położyć w płaskim żaroodpornym naczyniu lub rondlu, obłożyć obraną i pokrajaną w ćwiartki cebulą, całość po-lać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając gorącym kompotem. Pod koniec pieczenia na cebuli położyć pozostałe winogrona, całość skropić winem i piec przez dalsze 10-15 minut. Miękkiego bażanta wyjąć i podzielić na porcje. Winogrona i cebulę wyjąć, nadmierną ilość sosu odparować, doprawić do smaku i ponownie włożyć winogrona i cebulę. porcje bażanta podawać obłożone winogronami i cebulą, polane sosem z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko lub bagietki |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |