Potrawa: KALAREPKI Z BAŻANCIM NADZIENIEM |
Składniki: Do tej potrawy doskonale nadaje się upolowany bażant w tzw. „podeszłym" wieku z którego można ugotować smakowity rosół. Natomiast mięso można wykorzystać jako nadzienie do kalarepek. Składniki: 8 młodych lub średniej wielkości kalarepek pęczek koperku 20-25 dag ugotowanego mięsa z bażanta 5 dag urasta lub margaryny 1-2 łyżki bufki tartej 10 dag cebuli sól pieprz gacka muszkatołowa tłuszcz do wysmarowania rondla. |
Sposób przygotowania: Kalarepki umyć, obrać, obgotować w osolonej wodzie, ochłodzić, łyżeczką ostrożnie wydrążyć. Przygotować nadzienie: mięso zmielić przez maszynkę razem z obraną cebulą, dodać utarte masło lub margarynę, połowę posiekanego koperku, bułkę tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dobrze wymieszać. Do wydrążonych kalarepek włożyć nadzienie. Rondel wysmarować tłuszczem, włożyć (nadzieniem do góry) kalarepki, podlać lekko osoloną wodą, naczynie przykryć i dusić około 20 minut. Miękkie kalarepki podawać z dodatkiem ziemniaków, zielonej sałaty (na talerzu kalarepki i ziemniaki oprószyć posiekanym koperkiem). Można podać także kompot z mirabelek. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |