Potrawa: BAŻANCIE KĄSKI W CIEŚCIE PIWNYM |
Składniki: Składniki: 1 dorodny miody bażant 25 dag smalcu sól papryka słodka. Ciasto: 20 dag mąki 3 jajka 2 szklanki jasnego piwa 1 zmiażdżone ziarno jałowca sól pieprz. Zaprawa: po 5 dag marchwi pietruszki i selera 10 dag cebuli po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 2 łyżki oleju szczypta cukru. |
Sposób przygotowania: Przygotować zaprawę warzywa umyć, oczyścić, opłukać, dobrze osączyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cebulę pokrajać w drobną kostkę) i wygnieść ze zmiażdżonymi przyprawami, cukrem i olejem, aż jarzyny puszczą sok. Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką i natrzeć przygotowaną zaprawą z jarzyn, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, obsypać pozostałymi z nacierania warzywami, przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego (do +7°C) miejsca na 2 dni. Po wyjęciu bażanta szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, powycierać ściereczką, posolić, oprószyć papryką i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, wy-mieszać z przyprawami. Jajka umyć, wybić do piwa, posolić i przez chwilę ubijać trze-paczką, dodać do mąki i łyżką wyrobić gładkie ciasto. Bażanta podzielić na małe cząstki „kąski" (większe kości wyjąć), maczać w cieście i smażyć w gorącym tłuszczu. Gdy kąski zrumienią się, przełożyć do brytfanny i wstawić do ciepłego piekarnika na 10-15 minut, aby „doszły", czyli dopiekły się w środku. Podawać z frytkami, wykwintnymi sałatka-mi owocowymi i jarzynowymi. Bażancie kąski można też podawać jako gorącą przy-stawkę. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |