Potrawa: BAŻANT PIECZONY |
Składniki: 1 bażant 5 dag masła (może być inny tłuszcz) 10 dag tłustego boczku lub słoniny pół pęczka zielonej pietruszki sól pieprz (można dodać majeranku szałwii 1-2 ziarna jałowca). Zaprawa z przypraw: bazylia tymianek melisa cytrynowa rozmaryn (1-2 łyżeczek przypraw) lub przyprawa ziołowa do drobiu. |
Sposób przygotowania: Skruszałego bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć. Bażanta ze skrzepami krwi w tkance mięsnej można włożyć na 2-4 godziny do osolonej wody, umyć pod bieżącą wodą, wyciskając skrzepy krwi. Osączonego z wody bażanta natrzeć przyprawami, ściśle zawinąć w papier pergaminowy i włożyć na 1 dzień do chłodnego miejsca (do +7 C). Później tuszkę opłukać z przypraw, osączyć z wody. natrzeć solą, przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godzin. Następnie, do wnętrza tuszki włożyć gałązki zielonej pietruszki (parę listków szałowi), związać nogi. Cienkimi plasterkami słoniny obłożyć tuszkę, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką i włożyć do brytfanny. Bażanta polać stopionym masłem (innym tłuszczem) i piec w dobrze nagrzanym piekarniku. W trakcie pieczenia bażanta skrapiać wodą (można białym wytrawnym winem), później wy-tworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć plasterki słoniny i równomiernie zrumienić tuszkę na złoty kolor Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na porcje i ponownie włożyć do doprawionego do smaku sosu. Porcje bażanta podawać polane sosem, z położonymi obok owocami z kompotu, listkiem sałaty oraz frytkami, pyzami drożdżowymi, borówkami usmażonymi z gruszkami, mizerią, surówką z cykorii, mogą być także szparagi, kalafior. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |