Potrawa: BAŻANT W-ŚMIETANIE |
Składniki: Składniki: 1 bażant 2 dag masła 1 szklanka śmietany ?0 dag słoniny 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól pieprz imbir gałka muszkatołowa. Bażanta oskubać z piór opalić wypatroszyć umyć osączyć z wody. |
Sposób przygotowania: Czosnek rozetrzeć z solą (można zrezygnować z czosnku). Tuszkę natrzeć solą z pieprzem . (ewentualnie czosnkiem), odrobiną sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej (można nie dodawać imbiru i gatki) i wstawić na ?_-3 godziny do chłodnego miejsca. Później tuszkę obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać nitką bawełnianą lub lnianą, włożyć do brytfanny polać stopionym masłem. i wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia skrapiać bażanta początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Prawie miękkiego bażanta wyjąć, zdjąć nici i słoninę. podzielić na porcje, ponownie włożyć do .brytfanny, dodać śmietanę i wstawić do piekarnika. Gdy bażant będzie miękki, dodać zieloną pietruszkę, sos doprawić do smaku. W razie potrzeby sos można zagęścić dodając łyżeczkę mąki rozprowadzonej niewielką ilością zimnej wody i całość zagotować. Podawać z kluskami półfrancuskimi. makaronem wstążkami, ryżem z dodatkiem kalafiora. fasolki szparagowej i surówkami, np. z czerwonej kapusty. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |