Potrawa: BAŻANT DUSZONY ZE ŚLIWKAMI |
Składniki: Składniki: 1 bażant 20 dag suszonych śliwek 50 g miodu pitnego S dag margaryny 1 szklanka wywaru z jarzyn 1 łyżka mąki suszona bazylia sól cukier sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. |
Sposób przygotowania: Skruszałego bażanta oskubać, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, lekko oprószyć bazylią i pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu: Następnie podzielić na porcje, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać szklankę wywaru, miód pitny i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Śliwki umyć, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie, usunąć pestki i dodać przy końcu duszenia po-trawy. Gdy mięso będzie miękkie, sos doprawić do smaku solą, szczyp-tą cukru, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym (gdyby sos był za gęsty, dodać parę łyżek przegotowanej wody). Porcje bażanta podawać polane sosem i przybrane śliwkami z dodatkiem klusek kładzionych, makaronu-wstążek, kaszy krakowskiej, zielonej sałaty, cykorii, sałatki z papryki. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |