Potrawa: Flaczki z bażanta |
Składniki: Składniki: 1 bażant (najlepiej stary) 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 10 dag pieczarek 1 łyżka mąki 2 łyżki tłuszczu sól pieprz mielona papryka majeranek imbir. |
Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, aby bażant był tylko przykryty i gotować na małym ogniu. Włoszczyznę i grzyby oczyścić, umyć, pokrajać w cienkie słupki o długości 2 cm (pory lub cebulę pokrajać w drobną kostkę). W patelni rozpuścić połowę tłuszczu, dodać rozdrobnione warzywa i grzyby, zrumienić, stale mieszając. Do prawie miękkiego bażanta dodać podsmażone jarzyny z grzybami i dalej gotować. Ugotowanego bażanta wyjąć, ochłodzić, oddzielić mięso od kości i pokrajać razem ze skórką w słupki. Z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić usną zasmażkę, dodać do wywaru, dodać również rozdrobnione mięso, doprawić do smaku solą i przyprawami, chwilę pogotować. Gorącą potrawę podawać z pieczywem, najlepiej jasnym. Koniecznie podać dodatkowo przyprawy w pojemniczkach, aby każdy sam mógł doprawić potrawę do smaku |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |