Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ROLADA Z SARNIEGO MIĘSA, NA PRZEKĄSKĘ
Składniki:
Składniki: 1 kg skruszałego
zmielonego mięsa z sarny (mogą być okrawki)
f0 dag cebuli
2 jajka
2 łyżki tartej bulki
1 łyżka oleju
sól
pieprz
2 cienkie pory
20 dag żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Zmielone mięso dobrze wyrobić razem ze startą na tarce cebulą, bułką tartą i jajkami, do-prawić do smaku solą i pieprzem. Pory oczyścić, odciąć część zieloną (wykorzystać ją do zupy), białą włożyć do wrzącej i osolonej wody i po chwili wyjąć, osączyć. Na zwilżonej wodą stolnicy rozsmarować zmielone mięso (w kształcie prostokąta) o grubości 1 cm. Pory pociąć na kawałki odpowiadające długością krótszemu bokowi i ułożyć je na mięsie. Następnie mięso zwinąć w rulon pomagając sobie nożem. Blaszkę lub brytfannę po-smarować olejem, włożyć roladę, po wierzchu polać rozgrzanym olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Przy końcu pieczenia na roladzie położyć paski żółtego sera, a gdy się zrumieni, potrawę wy-jąć, ochłodzić i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokrajać w grube plastry, ułożyć na półmisku, przybrać marynowanymi owocami, zieloną sałatą. Jako dodatek podać zimny sos (może być majonezowy), pieczywo.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"