Potrawa: ROLADA Z SARNIEGO MIĘSA, NA PRZEKĄSKĘ |
Składniki: Składniki: 1 kg skruszałego zmielonego mięsa z sarny (mogą być okrawki) f0 dag cebuli 2 jajka 2 łyżki tartej bulki 1 łyżka oleju sól pieprz 2 cienkie pory 20 dag żółtego sera. |
Sposób przygotowania: Zmielone mięso dobrze wyrobić razem ze startą na tarce cebulą, bułką tartą i jajkami, do-prawić do smaku solą i pieprzem. Pory oczyścić, odciąć część zieloną (wykorzystać ją do zupy), białą włożyć do wrzącej i osolonej wody i po chwili wyjąć, osączyć. Na zwilżonej wodą stolnicy rozsmarować zmielone mięso (w kształcie prostokąta) o grubości 1 cm. Pory pociąć na kawałki odpowiadające długością krótszemu bokowi i ułożyć je na mięsie. Następnie mięso zwinąć w rulon pomagając sobie nożem. Blaszkę lub brytfannę po-smarować olejem, włożyć roladę, po wierzchu polać rozgrzanym olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Przy końcu pieczenia na roladzie położyć paski żółtego sera, a gdy się zrumieni, potrawę wy-jąć, ochłodzić i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokrajać w grube plastry, ułożyć na półmisku, przybrać marynowanymi owocami, zieloną sałatą. Jako dodatek podać zimny sos (może być majonezowy), pieczywo. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |